Selecteer een pagina

Kanker

Waar ik u mee kan helpen:

Ter preventie:

  • Realiseren van voldoende groenet en fruit consumptie
  • Beperken van de hoeveelheid bewerkt en roodvlees
  • Handhaven of bereiken van een gezond gewicht

Bij antitumorbehandeling:

  • Bijdragen aan een goed gewicht (behandelen ondergewicht) en behoud van spiermassa
  • Bijdragen aan uw kwaliteit van leven tijdens de antitumorbehandeling
  • Ondersteunen van de antitumorbehandeling, met eventueel minder voeding gerelateerde klachten
  • Bevorderen van herstel

Welke rol speelt voeding bij kanker?

Een goede voedingszorg bij kanker kan in combinatie met voldoende beweging bijdragen aan een goed gewicht en gunstige lichaamssamenstelling (behoud van spiermassa). Daardoor stijgt de kans op een beter verloop van de antitumorbehandeling, beter herstel, minder klachten en betere kwaliteit van leven. Voeding hoort gezien te worden als ondersteunende therapie, voeding heeft geen directe invloed op progressie of afname van de tumor.

Welke rol speelt voeding bij de preventie van kanker?

Er zijn aanwijzingen dat een gezonde leefstijl het risico op kanker vermindert, er zijn echter geen garanties tegen kanker. Bij mensen die kanker hebben overleeft draagt een gezonde leefstijl bij aan het verminderen van het risico op terugkeer van kanker (recidief). Na meer dan tien jaar onderzoek zijn er tien duidelijke adviezen gepubliceerd in een rapport van Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. De tien adviezen zijn als volgt: 

  1. Blijf op gezond gewicht
  2. Kom in beweging
  3. Eet volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
  4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel en suiker in zit
  5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees
  6. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers
  7. Drink zo min mogelijk alcohol
  8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker
  9. Aan moeders: geef borstvoeding als dit mogelijk is
  10. Na de diagnose kanker: volg de bovenstaande adviezen

Hoe ziet een dieet bij kanker eruit?

  • Goede gevarieerde voeding (Richtlijnen Goede voeding, WCRF, Schijf van Vijf): het doel is gezondheidsbevordering op de lange termijn. Wanneer de behandeling genezend van aard is, of weinig klachten worden verwacht. Deze richtlijn kan daarnaast gevolgd worden ter preventie van kanker
  • Adequate voeding: een voeding die voldoende energie en eiwit levert om de voedingstoestand te handhaven en toereikend is voor het dagelijks functioneren
  • Eiwit verrijkte voeding: levert een verhoogde hoeveelheid eiwit om de spiermassa te in stand te houden of te verbeteren. Vaak in een periode van herstel waarbij geen verhoogde energiebehoefte is, in combinatie met beweeg- en trainingsadviezen
  • Comfortvoeding: sterk afhankelijk van de wensen van de patiënt. Het doel is klachten verminderen en het welbevinden maximaliseren. Er word gegeten, gedronken wat kan. Handhaven van de voedingstoestand is geen prioriteit, vaak gegeven bij een beperkte levensverwachting

Wat is kanker?

Kanker is een ongecontroleerde deling van cellen. Deze cellen stoppen niet meer met delen en groeien verder in omliggende weefsels. Deze cellen kunnen uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, kankercellen cellen hebben gemeen dat zij zich ongecontroleerd delen. De snelheid waarop deze ongecontroleerde celdeling kan plaatsvinden varieert per kankersoort. Kanker komt voor bij 1 op de 3 Nederlanders. Ongeveer 40% van de vormen van kanker die voorkomen kunnen voorkomen worden.