Nierschade
Waar ik u mee helpen
- Het vertragen van de achteruitgang van de nieren
- Ondersteunen van de bloeddrukregulatie
- Verkleinen van het risico op botafbraak
- Verkleinen risico op anemie (bloedarmoede)
- Bijdrage leveren aan een goede calcium en fosfaat huishouding
- Bijdrage leveren aan de regulering van de elektrolytenbalans
- Handhaven van de voedingstoestand
- Verminderen van vocht vasthouden
- Realiseren van een gezond gewicht / afvallen bij overgewicht
- Verbeteren van uw leefstijl, gezonder eten voldoende bewegen
De rol van voeding bij nierschade
Goede voeding helpt het lichaam in conditie te houden, daarnaast kan goede voeding de achteruitgang van de nieren vertragen. De nieren scheiden afvalstoffen uit, een deel hiervan ontstaan bij de vertering van voedsel, in dit geval kan het helpen te letten op de voeding. De rol die voeding speelt bij nierschade is met name afhankelijk van de nierschade, de aard van de behandeling, gewicht en eventueel andere aandoeningen (hoge bloeddruk, diabetes). Uitslagen van bloed en urine leggen vaak de basis van de rol die voeding speelt bij de behandeling. Wanneer hoge hoeveelheden fosfaat in het bloed gevonden worden kan een beperking worden geadviseerd, omdat een combinatie van hoge fosfaatwaarden en weinig calcium + inactief vitamine D het risico op botafbraak vergroot. Bij onvoldoende uitscheiding van urem (afbraakproduct van eiwitten) is het zinvol om te letten op de hoeveelheid eiwitten, omdat dit klachten als moeheid, jeuk en misselijkheid kan veroozaken. Voor alle nierpatiënten is het gunstig te letten op de hoeveelheid zout.
Hoe ziet een dieet bij nierschade eruit?
Er is extra aandacht voor:
- Eiwit
- Fosfaat
- Calcium
- Natrium (zout)
- Kalium
- Vocht
Voedingsadviezen bij nierschade kunnen zwaar zijn en beter stap voor stap worden ingevoerd. De adviezen kunnen effect hebben op het huishouden.
Wat is nierschade?
Nierschade betekent dat de nieren niet meer goed werken. Het is een sluipende aandoening, met name omdat de aandoening aspecifiek is. Dit betekent dat de klachten bij nierschade vaak gekoppeld kunnen worden aan andere ziekten of aandoeningen. Mensen met een hoge bloeddruk en diabetes hebben een verhoogd risico op nierschade. Nierschade is in het algemeen chronisch, de nieren herstellen niet meer. Wel kunnen klachten worden vermindert, in sommige gevallen speelt voeding een rol.
Bij nierschade kunnen de nieren minder goed:
- Afvalstoffen uit het bloed filteren, de nieren kunnen het bloed nier meer goed zuiveren. Het gevolg hiervan is dat er minder afvalstoffen worden uitgescheden via de urine en zich ophopen in het bloed
- Hormonen aanmaken. De nieren maken hormonen aan die de bloeddruk regelen en rode bloedcellen aanmaken. Er is een hoger risico op een hoge bloeddruk, door afzetting van calcium en fosfaat op bloedwanden, maar ook bontontkalking en bloedarmoede
- De hoeveelheid vocht en zouten regelen. Daarom kunnen mensen vocht vasthouden bij nierschade
- Vitamine D actief maken. Vitamine D nemen wij vooral op uit zonlicht, een klein gedeelte uit de voeding. De nieren spelen een rol bij het actief maken van vitamine D, bij nierschade gebeurt dit minder goed. Er is dan een risico op botontkalking (osteoporose).