Selecteer een pagina

Voedselovergevoeligheid

Waar ik u mee kan helpen

  • Verminderen van de symptomen
  • Niet onnodig beperken van de voedselinname, eventueel voorstel voor herintroductie het opnieuw toedienen van verdachte allergenen/triggers
  • Leren vermijden van het betreffende allergeen
  • Handhaven/bereiken van een volwaardige voeding

Hoe ziet een dieet bij voedselovergevoeligheid eruit? 

Vinden van het probleem:

  • Uitsluiten of beperken van verdachte voedingsmiddelen en zo nodig inpassen van vervangende volwaardige voedingsmiddelen, (dieet)producten en/of dieetpreparaten
  • Uitlokken en/of opnieuw toedienen van het verdachte allergeen (eenamlig een grote hoeveelheid of in opklimmende hoeveelheid)

Behandeling

  • Uitsluiten of beperken van allergenen/triggers waarvoor voedselovergevoeligheid is aangetoond
  • Waarborgen van een volwaardige en leeftijdsadequate voeding (eventueel suppletie van vitaminen, mineralen, spoorelementen en enzymen)
  • Zo nodig leren inpassen van volwaardige voedingsmiddelen, (dieet)producten en/of dieetpreparaten

Wat is een voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie.

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert het lichaam op specifieke stoffen uit het eten, het lichaam maakt als een reactie hierop antistoffen (tegen de eiwitten die in de voeding voorkomen). De eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken heten allergenen. Denk bijvoorbeeld aan noten en ei. De Europese Uni heeft bepaald dat de veertien allergenen die meeste voedselovergevoeligheidsreacties veroorzaken moeten worden vermeld op het etiket.

Wat is een voedselintolerantie?

Ook bestaat er de voedselintolerantie. Het lichaam reageert dan op bepaalde stoffen zonder dat er sprake is van een allergie, deze stoffen die klachten veroorzaken heten triggers. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een lactose-intolerantie, zij krijgen klachten omdat het lichaam onvoldoende lactose kan verteren.